Föreningen hade också ansvar för parkens skötsel och arvet från tidigare generation krävde en omsorgsfull skötsel. Risken var annars att det arbete som nedlagts skulle förfaras.
En parkföreståndare Bengt Pettersson, anställdes redan 1956 för att ha hand om parkens skötsel och genom hans försorg planterades bland annat en mängd blommor. Ansvarig för skötseln blev senare Märta Lundmark.
Inom parkens område fanns förr ett mycket stort antal träd och trots att dessa glesats ut efter hand så återstår fortfarande ett par hundra. Ett problem utomhus tycks den rikliga växtligheten i parken ha varit. Vårstädningen sköttes under lång tid på frivillig väg varje vår, men trots att man småningom erbjöd ”städarna” gratis fika så minskade intresset med tiden att delta.
Det gick så långt att 1960 uppmanades Bureborna i ett skriftligt upprop från Ester Nyström och Viktor Lundström, att delta i städningen.
Ett problem som man hade att brottas med var Bure älv, som vid flera tillfällen ställde till stor förödelse. Broar och dammar tog skada och 1957 spolades en mängd jord bort från ön ute i älven.
Ibland fick man inom föreningen hjälp av skolans elever att städa parken mot en viss ersättning.
Gräset skulle också slås två gånger varje sommar, vilket uppdrogs åt olika personer att ombesörja.
En bassäng som anlagts för barnen blev småningom mer ett besvär än som avsett ett nöje för de små och man beslutade 1963 att lägga igen den.
Året därpå började man planera för en mer genomgripande renovering av parken och ett anslag på 10 000 kr, begärdes av kommunen. Ett tilltagande problem, som för övrigt har stor aktualitet idag, var den allt mer tilltagande okynnesparkeringen innanför murarna. Detta ofog föranledde styrelsen att sätta upp skyltar med texten ”Parkering förbjuden”.
1982 görs en kostnadsberäkning för upprustning av parken.
Tio år senare 1992 beslutar man att bygga en ny ”trohaga” i den östra delen av parken. Den gamla är rutten och behöver ersättas. En ”trohaga” bedömdes bli billigare än ett stängsel.
Samma år börjar man på allvar diskutera möjligheterna att ersätta den tillfälliga och missprydande scenen vid hembygdsgården med en utescen som gör skäl för namnet.
1993 presenteras att ritningsförslag med inritade träd, utescen och grillplats.
Ett försök att ha tama ankor i dammarna prövas, trots att stängsel saknas. Detta föll inte så väl ut, då den ena ankan efter den andra blev minkmat, i stället för att utgöra ett trevligt inslag i miljön. ”Växthatande ungdomar”, som det heter i Bo Bergströms protokoll härjar också i parken och rycker upp en mängd perenner.
Flaggstången bedöms rutten 2001 och den fälls med besked, för att målas kommande vår. Detta sker vid arbetsdagen den 10 maj, då även den provisoriska rampen för rörelsehindrade målas.